“Wearables”, buzzwoord of smart-evolutie?

SamsungSmartwatch-536x400

Nu smartphones en tablets helemaal hot en happening zijn, staat de volgende technologie al klaar: “Wearables”. Denk hierbij aan technologieën als Google Glass, smartwatches, en sportsensoren in de vorm van armbandjes en tags. Naar schatting een markt van 50 miljard binnen 2 tot 3 jaar! Een buzzwoord of smart-evolutie?

Zelf ben ik altijd al geïnteresseerd geweest in nieuwe gadgets. Ik herinner mij nog mijn eerste mobiele telefoon, de sagem, ik zat in de derde op de middelbare school. Zonder nummerherkenning. Wanneer ik werd gebeld, schrok ik me dood. Maar hoe cool was het om een mobiele telefoon te hebben? Nu 14 jaar later zijn we “verslaafd”, is de muziekwereld totaal veranderd en verdwijnt zelf de TV naar de achtergrond als ‘third-screen’. Maar we zijn er nog niet … Wearables gaan opnieuw de wereld veranderen.

Wearables zoals ‘Fitbit’ tracken hoe actief je bent. Via een armband met sensor wordt berekent hoeveel stappen je neemt, de afstand die je loopt en hoeveel calorieën je verbrandt. Voor velen van jullie niets nieuws, echter neemt de toepassing van wearables sterk toe. Helemaal als Samsung woensdag ‘Gear’ aankondigt, een smartwatch die je verbindt aan je Samsung Galaxy of Note en waarmee je via het horloge notificaties ontvangt, muziek beheert, telefoneert, je activiteiten meet en via je stem in contact blijft met je social netwerk.

De kracht van smartwatches ten opzichte van smartphones en tablets is dat het handsfree is, je niet in je tas of broekzak hoeft te graaien en dat het simpel gezegd nog sneller in je blikveld is. Het “nadeel” is dat het een nog kleiner beeldscherm heeft. Oké, hier zullen vast weer een hoop critici weer jaren lang wat over te zeggen hebben: de non-believer … Het product heeft zich echter al deels bewezen. De lancering van smartwatch Pebble via kickstarter laat een enorme marktbehoefte zien. En voor de goede orde: ze kunnen tegen water, hebben een lange batterijduur en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Te bestellen voor $150.

smartwatch_concepts_by_lennartziburski

Ik geloof in de toekomst van wearables als één van de onderdelen van ‘connected’ devices. Hoe leuk is het als jouw lichaam een connected device wordt. Het klinkt wat onwerkelijk, maar over 2 jaar weten we niet anders. Misschien slaat het nog niet helemaal aan bij Samsung, maar wellicht wel bij Google Glass of anders is het wachten op … Apple :-).

Ik ben benieuwd wat jullie vinden. Gebruiken jullie als wearables? Is het er eigenlijk al of is het wachten op Samsung, Google of Apple om het echt te lanceren?

Meest gelezen blogs van Humphrey: