8 verschillen tussen smartphone en tablet-gebruikers

Belangrijk voor uw mobiele strategie is het verschil tussen de smartphone en tablet gebruiker. Google ziet begin 2013 dat 15% van haar zoekopdrachten via tablets komt en meer dan 10% via smartphones. In deze blog staan de 8 verschillen in gebruik tussen de smartphone en tablet-gebruiker, maar eerst iets over de gebruiker zelf.

Klik hier voor meer info

Verschil in het gebruik van de tablet en smartphones in hoofdlijnen

Tablet-gebruikers zijn niet zo mobile als dat het device doet denken. De tablet wordt ten opzichte van de smartphone grotendeels thuis gebruikt (op de bank tijdens het TV kijken, wat beter bekent staat als “second-screen”). Veelal via het WIFI-netwerk. De tablet-gebruiker is het meest actief tussen 19:00-22:00. De smartphone is weer veel sterker met lokale zoekopdrachten, deze is meer “on-the-go”.

Wie is de tablet-gebruiker?

De tablet-gebruiker is iets ouder dan de smartphone gebruikers. Gemiddelde leeftijd van de tablet-gebruiker is 34 en dat van de smartphonegebruiker is 30 jaar. Tevens is het aandeel vrouwen groter dan bij de smartphone en zijn ze welvarender. Daarbij wordt de tablet vaker door meerdere personen gebruikt. De smartphone is echt een persoonlijk device.

Top activiteiten op smartphone vs tablet:

Hieronder een overzicht van de meeste onderscheidende activiteiten per device. Zaken als social media en email zijn op beide devices zeer populair, maar zien we wel de volgende 8 verschillen:

Tablet-gebruikers maken relatief meer gebruik van:

  • Gaming
  • (Online) Shopping
  • Lezen van nieuws en boeken
  • Zoeken naar reizen

Smartphone-gebruikers maken relatief meer gebruik van:

  • Communicatie en berichten versturen (diensten als whatsapp)
  • Luisteren naar muziek
  • Foto’s organiseren en taakgerichter
  • Navigatie en locaties zoeken

m-Commerce: omzet via tablet en smartphones

Method of mobile purchase

Toename van mobiel bezoek vraagt ook om verdienmodellen en nieuwe conversie methodes omdat smartphone-gebruikers minder online converteren. Onderzoek van Nielsen laat zien dat 68% smartphone-gebruikers de voorkeur geeft aan een fysieke aankoop ten opzichte van 38% bij de tablet-gebruiker. De grootte van het scherm en het thuisgebruik maken de tablet aantrekkelijker voor online aankopen.

Ik wens je veel succes met jouw mobiele strategie! Lees hier mijn 4 tips voor uw mobiele strategie en mochten er vragen zijn, dan ben ik erg benieuwd.

Bronnen: Monica Ho, Maximizesocialmedia, Marketingland.com, Colin Knudsen, Velti.com

Lees meer blogs van Humphrey: