Paul Graham over Mobile “People might be losing jobs”

Paul Graham

Paul Graham is één van de bekendste investeerders in Silicon Valley en oprichter van Y Combinator. Paul ondersteunde de afgelopen 5 jaar maar liefst 564 startups, waaronder Uber, Dropbox, Pebble en Airbnb. Afgelopen week sprak Paul Graham op het GMIC event in San Francisco over hoe hij als investeerder kijkt naar kracht van Mobile, de toepassing en nieuwe verdienmodellen. Investeerders zijn op zoek naar startups die een volledig markt naar zich toe kunnen trekken en op deze manier is ‘mobile’ niet voor iedereen een zegen. Telecom operators lopen enorme inkomsten mis door gratis diensten als whatsapp. Verliezen we niet alleen maar banen door gratis apps?

Paul is zelf eigenlijk geen internetnerd. Het is gewoon een man die goed aanvoelt wat een goed idee is en wat niet. Wat weet hij van apps? Zelf heeft hij er 4 op zijn smartphone. En een iPad? Nooit uit de doos gehaald. Toch weet hij de meeste succesvolle (mobiele) concepten te ‘backen’. Paul Graham zegt hier over: “Software is eating the world. Smartphone are the bigger thing now and they make new ideas possible in this world. People need information when they are on the go and for example with Airbnb, the guest and the host need to coordinate their efforts and mobile plays a major part in this”. Het klinkt allemaal zo logisch, maar hoe kies je nu een goed idee uit?

Veel mensen hebben goede ideeën en de beste ideeën kunnen in het begin niet eens als een goed idee klinken. Dit was in het begin het geval bij Airbnb. Paul Graham: “We weren’t convinced that people would sleep on eachothers couch, but the founder really believed in it”. Het filteren van goede ideeën is een kunst. Paul ziet een toenemende trend, specifiek in mobile. Mobile devices hebben laten zien in staat te zijn om diensten te integreren, zoals navigatie en muziek, en de software zal de aankomende nog meer diensten gaan integreren om mensen te helpen om vraag en aanbod met elkaar af te stemmen. Locatie zal hierbij ook een steeds belangrijkere rol spelen. Paul geeft een voorbeeld genaamd Doordash, een oplossing waarbij een pool van maaltijdbezorgers op ad hoc basis hun smartphone gebruiken om hun opdrachten te krijgen. Het verandert een dienstverlening, wellicht kost het zelf banen, echter Paul geloofd dat dit soort ontwikkelingen ook nieuwe banen zal ontwikkelen.

Hoe gaan we dan geld verdienen aan mobile en welke rol gaat mobile specifiek spelen? Paul ziet mobile als een onderdeel van een strategie, niet als iets dat persé op zichzelf staat: “Mobile itself is not the idea. It’s most idea is to satisfy a specific user group, the mobile component, mobile is a contribution to a multi-platform service. People are messaging a lot and the Pebble watch is a great benefit tot his experience”. Hoe we hier geld aan gaan verdienen? De traditionele online wereld verdient geld via search en advertising en voor mobile dienen nieuwe verdienmodellen worden ontwikkeld. “When we look at the Uber app, the revenu comes from the transaction which is done in the app. This way we get deeper towards the actual transaction”.

Lees meer blogs van Humphrey: