Mijn 10-daagse trip door Silicon Valley – Fotoverslag deel 1

Silicon Valley

In de week van 21 oktober vond de GMIC plaats in San Francisco. Aangekondigd als “Silicon Valley’s Largest Mobile Conference” deed dit mijn oren spitsen. Hier moest ik bij zijn! Op het programma stonden geweldige sprekers van Facebook en Pebble tot aan Linkedin en AT&T. Vandaag de dag heeft elke bedrijf het over mobile, social, big data en innovatie. Echter in Silicon Valley wordt echt het verschil gemaakt en zag ik mijn kans om een 10-daagse trips te maken door land van gazillion dollar investments: The Silicon Valley. Na 10 uur vliegen kwamen we aan, hop naar de Golden Gate bridge waar Richard de video reeks opende met de introductie video.

Consulaat Generaal

Via Richard Otto van Mobilemarketing.nl, waar ik ook voor blog, had ik een ticket voor het GMIC event te pakken weten te krijgen. Dit evenement nam de dinsdag en de woensdag in beslag en dus had ik voldoende tijd voor andere afspraken. Deze heb ik weten op te zetten met behulp van het Nederlands Consulaat-Generaal in San Francisco. Via de website www.hollandinthevalley.com kwam ik in contact met Jasper Smit. Hij is economic officer en help Nederlandse startups met een zachte landing in the Valley. We gingen op maandag bij hem langs en vroegen hoe hun bootcamp programma werkt. Na dit interview vertrokken Richard en ik die middag de auto richting de kust van California om lekker uit te waaien. Het was weer tijd voor een filmpje, want hoe werkt dat nieuwe populaire startup concept ‘Kickstarter” ook al weer? Zie hier het flimpje op Mobilemarketing.nl

Apple event 22 october GMIC

De volgende dag was het tijd voor de eerste dag van de GMIC. Precies tegenover het Moscone Center waar ons event werd gehouden, vond op ook het Apple event plaats waar de nieuwe iPad Air werd gepresenteerd. Het leuke was dat er enorm veel camera’s waren en dat het gebouw dat je hier ziet er normaal totaal anders uitziet. Voor Apple is de volledige voorgevel van het gebouw beplakt met kleine stickers die uiteindelijk leiden tot het ultieme Apple conference gebouw. De volgende dag stonden 8 man de stickers van de ramen af te lepelen. Het gaf ons wel een mooie setting voor onze volgende video: de aftrap van het GMIC event. Zie hier ons filmpje voor het Apple Townhall gebouw.

Y Combinator

Op de GMIC ademde iedereen Mobile, maar eigenlijk nog meer wearables. Een totaal nieuwe rage is ontstaan. Mensen met Google Glasses, panels over wearables en zelfs de grootste investeerders hadden het erover. De opzet van het event had veel panel discussies. Veel interessanter dan 30 minuten naar een oneindige slideshow kijken. Nee, hier werden kopstukken bij elkaar gezet en leiden dynamische gesprekken naar verrassende inzichten. Zo had Paul Graham, oprichter van Y Combinator en investeerder in Pebble, Uber en Airbnb, een aantal verfrissende opmerkingen over wat een goede mobiele strategie is. Lees hier over zijn mening over mobile. Super interessant!

Connect car GMIC

Naast wearables was er ook één connected car aanwezig op de beursvloer. Eigenlijk was dit niet zo heel spectaculair opgezet. Hij stond daar, mensen keken er af en toe in, en namen foto’s. Er werden geen rondjes gereden. Ik heb Michael Knight niet gezien en ondanks deze iets wat tegenvaller, denk ik dat we hier aankomend jaar veel meer van gaan zien. Ondertussen was Richard drukker bezig met de VIP ruimte dan de presentaties, dit leverde hem wel leuke interviews op met Layar‘s Co-founder Maarten en Microsoft.

Facebook GMIC smit 2

Heb je nog wat geleerd? Tuurlijk! De sessie met Vaughan Smit van Facebook was eentje waar iedereen hoge verwachtingen van had. Zeker op het gebied van mobile is er voor Facebook het afgelopen jaar (gelukkig) een hoop gebeurd. De waarde van de beursgang werd onderbouwd met een belofte dat Mobile advertising voor Facebook het verschil zou gaan maken. Op dat moment deed Facebook nog 0% advertising via mobile en vandaag de dag meer dan 41%. Een enorme prestatie, echter Facebook heeft haar ogen alweer op hun volgende doel: 1 miljard internetaansluitingen in de emerging markets. Daar gaan we nog een hoop van horen aankomend jaa

Google Glass GMICTadaaa! Jawel, ook ik mocht het ervaren. Google Glass. Hoe was het? Nou best even wennen. Je moet behoorlijk omhoog kijken met je oog (niet je hoofd) om het beeld te kunnen zien. Al kun je dit wel instellen. Vervolgens ga je iets proberen om het beeld te besturen, maar er is geen vertrouwd smartphonescherm of iPhone menu. Nee, je moet gaan praten of je browst door het menu door over de zijkant van de bril te wrijven (swipen). Ok, het is niet zo erg als voor het eerst autorijden, maar makkelijk is anders. Het was cool, grappig en geestverruimend. Ik heb geen idee of dit mainstream wordt. Wel zie ik geregeld een Glass Dude op straat lopen hier in San Francisco. PS: Wees gerust. Ik zal deze pic niet op mijn LinkedIn zetten.

Xiaomi GMIC 2

Ik kan bijna niet ophouden met schrijven. Zoveel gezien en gehoord. Ik heb nog niet eens uitgebreid kunnen schrijven over startups en venture capitalist en de rol van Stanford University over deze complete gekte in The Valley. Hier is een deel 2 van dit verslag vast een beter moment voor. De laatste foto die ik wil beschrijven is het gesprek met de president van Xiaomi, Lei Jun. Meerdere malen werd hij met Steve Jobs vergeleken. Een gevoelig onderwerp aangezien de man die niet waardeerde. En terecht. Lei Jun’s Xiaomi ken je wellicht nog niet, maar zij maken high-end smartphone op Android en weten Top Notch producten te ontwikkelen voor een veel lagere consumentenprijs dan Apple en Google. Sommige expert voorspellen grootste stappen van Xiaomi op de wereldmarkt. Hun grootste kracht? Op dag basis hun hardware aanpassen op basis van customer feeback. Als ik hun vice president, voormalig Android top man, Hugo Barra mag geloven, dan zijn ze in staat om wekelijks een andere en betere versie van het device op de markt te brengen. Promising zeg ik..

Ok, dit was het voor nu. Leuk weetje is dat ik dit stuk nu heb geschreven bij de Starbucks op Stanford University in Palo Alto. Heerlijk tussen de studenten, palmbomen en een 23 graden zonnetje. Ik moet me alleen gaan haasten voor Mobile Monday in het Computer History Museum.

In fotoverslag deel 2 bezoeken we onder andere de hoofdkantoren van Facebook, Google en Apple.

Meer blogs van Humphrey: