In 4 stappen aan de slag met Bitcoins

Bitcoins hoe werkt het

De bitcoin groeit hard in populariteit en waarde. Het elektronische geld is over te brengen tussen computers (peer-2-peer) en is bijna niet traceerbaard. Het is een vrij betaalmiddel: er komt geen bank of overheid tussen en wordt open-source ontwikkeld. De bitcoins is ontwikkeld met een inflatiebescherming. Bitcoins past helemaal in de online revolutie en brengt ook jou op het punt om ermee aan de slag te gaan.

Stap 1: Hoe werken bitcoins?

Bitcoin is een volledig digitale munteenheid. Het voelt als online bankieren. Als je bijvoorbeeld online een product wil kopen, kun je bij de betaalmethode ook aangeven dat je met bitcoins wil betalen. Bitcoins kun je kopen, zelf maken (mining) of krijgen. Bitcoins krijg je als iemand jou hiermee wil betalen voor een product of dienst. Bij mining wordt jouw computer gebruikt als machine om bitcoins te maken, dit is een vrij technisch verhaal.

Net zoals elke munteenheid heeft de bitcoins een waarde ten opzichte van andere valuta, zoals de euro of de dollar. Hoe meer vraag naar bitcoins, hoe meer de waarde stijgt. De vraag stijgt als we geloven dat het bijdraagt aan de economie of succes van ondernemingen. In november 2013 is de waarde van 1 bitcoin gestegen van 100 euro naar boven de 850 euro. Puur vanwege het feit dat het vertrouwen in de bitcoin als wettelijk betaalmiddel steeds in het nieuws komt

Stap 2: Bitcoins bewaren in een Bitcoins Wallet

Net zoals je geld bewaart in een portemonnee, bewaar je bitcoins in een ‘Bitcoin Wallet’. Deze kun je downloaden of web-based beheren. In je Bitcoins Wallet kun je eenvoudig één of meerdere rekeningen aanmaken en ieder een wachtwoord geven. Een rekening moeten ze eigenlijk een portemonnee. De portemonnee doet je denken aan een bankrekeningnummer, echter is het nu een lange reeks van cijfers en nummers genaamd het ‘bitcoinadres’. Het bitcoinadres went vrij snel en kun je in je Bitcoin Wallet ook een naam geven.

Bitcoinadres = “rekeningnummer”

Bitcoin Wallet example

Stap 3: Bitcoins kopen voor in je Bitcoin Wallet

Je hebt nu een Bitcoin Wallet met een portemonnee, nu nog de bitcoins erin. Ik heb bitcoins gekocht via iDeal op de website van Bitonic.nl, https://bitonic.nl/. Hier een overzicht waar je bitcoins kunt kopen. De rekening waar je geld naar overmaakt is dus jouw portemonnee met het bitcoinadres. Na het iDeal proces wordt het geld naar je bitcoinadres verzonden en duurt het ongeveer 10 minuten voordat het proces succesvol uitgevoerd. In je Bitcoin Wallet kun je de status van de transactie volgen.

Bitcoins kopen

 

Bitcoins kopen met iDeal

Stap 4: Bitcoins gebruiken om iets te kopen

Je portemonnee is nu gevuld met Bitcoins en de waarde wordt aangegeven in bitcoins en in euro’s. In je Bitcoins Wallet kun je net als bij online bankieren geld overboeken naar andere bitcoinadressen. Iedereen kan een bitcoinadres hebben:  de winkel op de hoek, je beste vriendin of een online winkel. In Nederland kun je bij Thuisbezorgd.nl al met bitcoins betalen. Lees hier hoe ik een pizza bestelde bij Thuisbezorgd.nl en betaalde met bitcoins.

Schermafbeelding 2013-11-30 om 12.20.37

Ik hoop dat ik een goede basis heb kunnen geven over hoe je aan de slag kunt gaan met bitcoins. Lees wel goed de website van http://bitcoin.org/nl/  wat je moet weten. Hier staat ook waar je op moet letten om je geld te beveiligen, het maken van back-ups en hoe mining werkt.

Meer belangrijke info over Bitcoin: