5 redenen waarom Facebook gelooft in ‘Messenger app’.

Facebook Messenger app

Het internet staat op zijn kop! Facebook heeft het chat-gedeelte uit de app gehaald en deze functionaliteit in een aparte app geplaatst: Messenger. Ik hoor en lees veel kritiek van gebruikers en ik vraag me af waarom zo’n groot bedrijf als Facebook deze keuze heeft gemaakt. Na wat onderzoek heb ik de volgende 5 redenen gevonden.

1. 70% groei in gebruik van Messenger

De Messenger app bestaat als sinds Oktober 2013 en is al een bestaande app. Het gebruik van deze app heeft sinds het 3.0 release een groei van 70% in gebruik laten zien. Facebook vindt deze groei een signaal dat de app een succes is en dat gebruikers er blij mee zijn.

2. Ontvang je een ‘reply’ 20% sneller

De gebruikers die al actief gebruik maakten van de Messenger app ontvangen 20% sneller een reply op een bericht, dan toen zij gebruik maakten van Facebook Chat. Eén van de redenen voor Facebook om de Messenger app te lanceren is om de functionaliteit specifieker en sneller aan te bieden aan gebruikers. Hoe sneller en makkelijker, hoe meer gebruik.

3. Veel meer chat-functionaliteiten

De Messenger app heeft meer functionaliteiten voor ‘Chat’  dan Facebook Chat.  Zo is het mogelijk om net zoals met Whatsapp om groepen aan te maken. Je kunt zelfs verschillende type groepen aanmaken. Hiermee kunnen ze met de Messenger app een betere user experience bieden, dan als onderdeel van de Facebook app. Lees hier over de functionaliteiten van Messenger.

4. Eén app voor één app

Facebook heeft meerdere Messenging en social media apps, denk aan Facebook, Whatsapp, Instragram en nu Messenger. Dit strategie die Facebook hier in aanhoudt is dat zij ervoor kiezen om een app één specifieke functionaliteit of doelgroep te bedienen en dit heel goed te doen. De Facebook app met een zeer populaire (secundaire) functionaliteit is in hun ogen waarschijnlijk in strijd met de eenvoudig en doel van een app: één taak heel goed doen.

5. Betere techniek voor betere performance  

Technische uitdagingen. Het is de meeste wel opgevallen dat het technisch gezien een enorme uitdaging is om een goede chatservice aan te bieden (zeker als gebruikers bij een chat experience hetzelfde niveau verwachten als bij Whatsapp, Telegram of Line). Door deze aparte app heeft Facebook een mogelijkheid gecreëerd om de app van scratch te ontwikkelen waarvan de architectuur zich voor 100% richt ‘chatten’. De Messenger app heeft een technische basis die het tot de snelste en makkelijkste chat app moet schoppen.

Een laatste reden die ik zelf niet heb kunnen achterhalen, maar welke wel voor de hand ligt is dat het verdienmodel bij chat wellicht een andere advertising of dataplatform vereist dat nu mogelijk met de Facebook app. De Messenger app kan nog meer data over ons verzamelen dan dat ze tot nu toe met de Facebook app konden.

Allemaal hele valide redenen voor Facebook en blijkbaar ook voor een hele groep actieve gebruikers, echter er is ook een hele grote groep die het gewoon ‘irritant’ vindt om te veranderen of om iets opgelegd te krijgen. Want het gedrag van een gebruiker kun je nu eenmaal niet binnen één dag veranderen. En als gebruikers er problemen met hebben, dan lopen ze toch over naar de concurrent ‘Whatsapp’ . Oh wacht ff… dat is ook van Facebook. Je kunt veel zeggen, maar de strategie van Facebook is ijzersterk…

Lees meer blogs van Humphrey:

Summary
5 redenen waarom Facebook gelooft in ‘Messenger app’.
Article Name
5 redenen waarom Facebook gelooft in ‘Messenger app’.
Description
Waarom maakt Facebook de keuze om de Messenger app te lanceren? Na wat onderzoek heb ik de volgende 5 redenen gevonden.
Author